Erre iszunk ma

Megfejtették a margarin titkát

Április 8-án szabadalmaztatták a margarin receptjét, ezen a napon ünnepeljük a Roma Világnapot, s pontosan 3 éve halt meg a Vaslady.

NapiTOP1: A romák 1971-ben, Londonban rendezték meg első világkongresszusukat, amelyen az Indiából és húsz országból érkezett küldöttek elfogadták a roma nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát és április 8-át A Romák Világnapjává nyilvánították.

Ilyenkor folyami szertartásokkal, illetve gyertyagyújtással ünnepelnek a romák a világ mintegy 40 országában, ezzel emlékezve arra, hogy mintegy ezer évvel ezelőtt indultak Indiából máig tartó vándorútjukra.

NapiTOP2: Kiderült végre, hogy a vaj, vagy a margarin az egészségesebb számunkra!

1873-ban ezen a napon Alfred Paraf szabadalmaztatta a margarin receptjét Amerikában. Ő volt az első, aki szétválasztotta és megtisztította az állati zsiradékból ezt az új anyagot. Ezzel az eljárással elindulhatott a margarin kiskereskedelmi gyártása New Yorkban. (írja az élelmiszertörténeti évkönyv)

butter-617638_640

A szabadalmat később megvásárolták más országok is, két évtized múltán már világszerte készítettek margarint, de már 1875-ben 150 000, majd 1900-ban már évi 400 000 tonna volt a termelés világszerte. Szintén érdekes momentum, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet is a margarint ajánlja kenyérkenésre a fogyasztóknak.

A margarin étkezési zsiradék, amelynek összetételét jogszabályok határozzák meg. A magyar jogi szabályozás az EU 1994. évi előírásait követi. (aminek zsírtartalma legalább 80%, de kevesebb, mint 90%)

A margarin fogalmát a köznyelv néha keveri a vajjal, ám a vaj állati eredetű, természetes tejzsír, míg a margarin növényi olajok feldolgozása során előállított zsiradék.

Viták tárgya, hogy a vaj vagy a margarin egészségesebb-e. A margarint ugyanis legtöbbször egészséges voltára hivatkozva szokták reklámozni a gyártók, illetve a nemzetközi táplálkozási ajánlások is a margarint részesítik előnyben a vajjal szemben, kedvezőbb zsírsav-összetétele miatt.

Korábban a margarinok előállítási módja viszont megkérdőjelezte ezt a kedvező zsírsav-összetételt (magas transzzsírsav-tartalom), ugyanakkor ma már az étkezési margarinok minimális transzzsírsavat tartalmaznak.

Léteznek olcsóbb és drágább margarinok, valamint otthon is készülhet margarin, élettani hatásuk természetesen a felhasznált alapanyagok függvénye.

Te is elkészítheted otthon a saját margarinodat, íme egy 2 perces videó a hogyanról:

A Tudatos Vásárló oldalán sok más termék mellett a margarint is górcső alá vették, s a teszt eredményét tavaly közölték itt.

NapiTOP3: Nem szeretem a halál apropóját, de a Vaslady mellett nem lehet elmenni. 3 éve, 2013-ban ezen a napon halt meg ugyanis Margaret Thatcher, volt brit miniszterelnök.

Margaret Thatcher 1979-1990 között volt Nagy-Britannia konzervatív – azóta is egyetlen – női miniszterelnöke.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!